193 – Renske Brinkman

Wie ben je? Renske Brinkman, ik ben 93 jaar en sinds 2002 ben ik weduwe, mijn man heette Herman Bosselaar. Ik heb 4 kinderen, 4 kleinkinderen en 1 achter kleinkind.

Wat doe je? Ik ben geboren in Nederlands-Indië in 1928, dus ruim voor de oorlog. Ik heb een geweldige jeugd daar gehad. Helaas toen de oorlog uitbrak werd het erg onrustig in Nederlands-Indië. Ik heb met mijn moeder, zus en broertjes 3,5 jaar in een kamp gezeten. Het was hartverscheurend toen mijn broertjes op 10 jarige leeftijd gescheiden werden van hun moeder en zussen. Ik heb nare herinneringen aan deze tijd; we hadden veel honger en moesten de hele dag in de brandende zon op de rijstvelden werken. We werden vernederd tijdens het dagelijks appel. Gelukkig heeft deze zware tijd mij ook positief gevormd. Ik ben een nuchtere vrouw en kan van alle gewone dagelijkse dingen intens genieten. Op mijn 18e na de oorlog, kwamen wij terug naar Nederland. Ik heb even de HBS gedaan en toen toch gekozen om verpleegkundige te worden. Ik heb gewerkt totdat ik op mijn 28e trouwde. In die tijd moesten vrouwen die trouwden gelijk stoppen met werken. Gelukkig werd het jaar daarop al mijn oudste zoon geboren. Toen alle kinderen het huis uit waren ben ik de kraamzorg ingegaan.

Waar woon je? Toen wij uit Nederlands-Indië kwamen zijn wij in Utrecht gaan wonen. Daar heb ik in het Diaconessenhuis mijn verpleegkundige opleiding genoten. Nu woon ik sinds 2014 in de Vlietwijk in Voorschoten, dicht bij mijn dochter. Het is hier erg fijn wonen, lekker rustig.

Wat vind je van Voorschoten? Voorschoten is een heerlijk dorp. Je kan er goed wandelen in de groene omgeving en ik vind de Voorstraat en de Schoolstraat erg gezellig. Ik hoop dat alles weer snel open mag, want nu tijdens de Corona is alles zo anders!

Wat zou je willen veranderen aan Voorschoten of heb je leuke ideeën voor Voorschoten? Eigenlijk niets, ik ben een tevreden vrouw. Ik ben veel thuis waar ik puzzel en veel lees. Mijn kinderen en kleinkinderen komen regelmatig op bezoek. Ik ben met weinig tevreden en geniet de hele dag van mijn fijne appartement.