194 – Suzie van den Berge

Wie ben je? Suzie van den Berge, ik ben 46 jaar en woon samen met Paul Fleischeuer (50). We hebben een zoon Cees (18) en een dochter Mickey (15). Niet te vergeten hondje Puk, hij “bezit” het gedeelte van de Voorstraat voor mijn bloemenzaak.

Wat doe je? Ik ben eigenaresse sinds 1993 van bloemenzaak Suzie Fleurs, begonnen in mijn toenmalige woonplaats Noordwijkerhout en vanaf 1998 hier in Voorschoten aan de Voorstraat. Vanaf mijn 13e werkte ik al als bijbaantje bij mijn ouders bloemen groothandel in Aalsmeer. Vanaf mijn 18e ben ik al voor mijzelf begonnen. In 1998 hebben wij het pand aan de Voorstraat gekocht. Het is elke dag weer genieten om tussen de mooie bloemenzee in mijn winkel te mogen werken. Het is jammer nu tijdens de lockdown dat de klanten niet mijn winkel binnen mogen komen. Ik draai het nu om, er staat een tafel met een bel buiten en ik kom naar hen toe. Ik heb een druk bestaan, alleen op maandag en woensdagmiddag ben ik dicht want dan doe ik de inkoop van de bloemen op de veiling. Nu krijg ik veel online en telefonische opdrachten. Ik kan niet alles maar probeer wel alles te doen om mee te denken met de klanten.

Waar woon je? Wij wonen achter en boven de winkel aan de Voorstraat. Het is echt een voorrecht om in de mooiste straat van Voorschoten te mogen wonen. Op dit moment ben ik nog maar de enige winkel hier. De rest is horeca of heeft ook iets van horeca erbij.

Wat vind je van Voorschoten? Ik ben geboren en getogen in Noordwijkerhout en woon hier vanaf mijn 18e. De Voorstraat maakt Voorschoten geweldig, dit dankzij de bewoners want zij hebben hun stempel op de Voorstraat gedrukt. Alle panden zijn mooi opgeknapt en hierdoor is het aangezicht verbeterd. De Voorstraat is de huiskamer van Voorschoten.

Wat zou je willen veranderen aan Voorschoten of heb je leuke ideeën voor Voorschoten? De horeca in de Voorstraat mag niet ontbreken. De bewoners echter ook niet. Voorschoten is een dorp, een plek waar mensen elkaar ontmoeten. Ik hoop dat er weer leuke winkels in de Voorstraat en de Schoolstraat bijkomen. Op dit moment staan er te veel panden leeg.