Home ยป Beter beheer door participatie

Beter beheer door participatie

Een van de kerntaken van de gemeente is het beheren van de openbare ruimte. Tegelijkertijd is dit een van grotere bronnen van ergernis.
Het reguliere beheer en onderhoud is meestal het probleem niet. Maar wanneer de straat open moet, of bomen gekapt worden, vraagt dat om meer betrokkenheid.

Veel gehoorde vragen zijn dan ook:

  • Waarom moet die stoep nu vernieuwd worden? Hij is toch nog goed?
  • Wat kost dat wel niet?
  • Waarom wist ik dit niet van te voren?
  • Was dit wel nodig?
  • Kunnen die bomen niet blijven staan?

VLS gelooft in het gezond verstand van de inwoners. Door inwoners op tijd te betrekken bij werkzaamheden in de openbare ruimte, wordt er meer rekening gehouden met de belangen, gevoelens en inzichten van de inwoners. Vaak zijn er keuzes te maken met betrekking tot wijze van uitvoeren, timing en fasering.

VLS wil ieder kwartaal in de lokale bladen en op de website bekendmaken welke werken in voorbereiding zijn en hoe en wanneer inwoners hierover kunnen meedenken. Tevens wordt daarbij aangeven wat de geraamde kosten van de werkzaamheden zijn en welke alternatieven overwogen kunnen worden.

VLS is er van overtuigd dat wanneer deze manier van werken ingevoerd wordt, er niet alleen meer draagvlak voor de werkzaamheden ontstaat, maar dat ook veel discutabele werken niet uitgevoerd zouden worden. Voorbeelden zijn het vervangen van goede en duurzame aluminium borden door giftige bamboeborden, het vervangen van 8.000 goede prullenbakken, het vervangen van hardhouten palen door kunststofpalen, het vervangen van stoepranden bij de rotonde in het centrum, enz. enz.

Wij besparen geld en werkdruk en zorgen voor een prettiger dorp.